Wat zijn de belangrijkste veranderingen op de huizenmarkt in 2024?
2/2/2024

Wat zijn de belangrijkste veranderingen op de huizenmarkt in 2024?

Met het nieuwe jaar in volle gang, werpen we een blik op wat de woningmarkt voor ons in petto heeft in 2024. Zullen de huizenprijzen stijgen of dalen? Hoe zit het met de hypotheekrente en welke regels ondergaan veranderingen? Hier bieden wij een overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen op de woningmarkt dit jaar.

Huizenprijzen herstellen naar 2022-niveau

Volgens RaboResearch zullen de huizenprijzen in 2024 weer op het niveau van 2022 liggen. Deze verwachting komt voort uit het feit dat kopers meer kunnen lenen, terwijl het aanbod van woningen beperkt blijft. En dat kunnen wij beamen. We zien de prijzen al weer fors stijgen in de stad Utrecht. ING Research voorspelt dat de prijzen eind 2024 gemiddeld 4% hoger zullen liggen dan eind 2023. Onze verwachting voor de stad Utrecht gaat daar nog wel significant overheen.

Hypotheekruimte op laagste punt 

Nog een voorspelling: Na een spectaculaire stijging in 2022 is de hypotheekrente in 2023 gestabiliseerd en uiteindelijk op het laagste punt van 3,98% geëindigd. Voor 2024 wordt verwacht dat de dalende trend zich voortzet, met een realistisch scenario van 3,5% tot 4%. Het blijft echter een voorspelling die kan worden beïnvloed door onverwachte gebeurtenissen.

NHG-grens verhoogd naar €435.000

De bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in 2024 vastgesteld op € 435.000. Hierdoor kunnen meer huizenkopers een beroep doen op het vangnet bij gedwongen verkoop. Bij een hypotheek met aanvullende energiebesparende maatregelen wordt de NHG-grens zelfs 6% hoger, op € 461.100.

Energielabel beïnvloedt maximale hypotheek

Om huizenbezitters te stimuleren om te verduurzamen en huizenkopers een beter beeld te geven van het huis dat ze kopen, introduceerde de overheid in 2008 het energielabel. Lange tijd was dat een papieren tijger, maar daar komt nu verandering in. In 2024 heeft het energielabel meer invloed op de maximale hoogte van de hypotheek. Huizenkopers mogen voor een woning met energielabel C of D € 5.000 meer lenen en voor een woning met label A of B zelfs € 10.000 extra. Voor huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen om hun woning te verduurzamen, gaat het energielabel ook meespelen. 

Gelukkig is er ook gedacht aan (toekomstige) huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Zij kunnen volgend jaar ook meer hypotheek krijgen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel extra je kunt lenen.

Meer leenruimte in 2024

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de leennormen voor hypotheken in 2024 aangepast.  Voor sommige groepen is dat gunstig. Alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal € 28.000 kunnen volgend jaar €15.000 meer lenen. 

Heb je nog een studielening? Vanaf dit jaar wordt gekeken naar de daadwerkelijke lasten van de studielening i.p.v. de oorspronkelijke hoogte. 

Startersvrijstelling wordt verhoogd

Ben je in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 34 jaar en koop je een woning waarin je voor langere tijd gaat wonen dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen met een waarde lager dan €510.000. Dit was in 2023 nog €440.000,-

Afscheid van de jubelton

De 'jubelton' - de belastingvrije schenking van € 100.000 voor de aankoop van een woning - is sinds 2023 verleden tijd. Vanaf 2024 zijn dergelijke fiscaal gunstige schenkingen niet langer mogelijk. Hoe je als ouder nog wel kunt bijdragen aan een woning voor je kind vertellen we je in de volgende nieuwsbrief.

Daling waarde huurwoningen en huurverhoging

Door stijgende rentetarieven en overheidsmaatregelen wordt investeren in huurwoningen minder aantrekkelijk. ABN AMRO voorspelt een waardevermindering van huurwoningen met 5% in 2024. De maximale jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector is vanaf 1 januari 2024 vastgesteld op 5,5%.

Stijging gemeentelijke heffingen

Gemiddeld betalen huiseigenaren in 2024 € 938 aan gemeentelijke belastingen en heffingen, wat € 51 meer is dan vorig jaar. Dit verschilt uiteraard per gemeente.

Kortom, 2024 brengt een mix van uitdagingen en kansen op de woningmarkt. Wij staan klaar om jou bij te staan in dit dynamische jaar en je te voorzien van persoonlijk advies bij een vrijblijvend (kennismakings)gesprek!

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.

Lees meer

Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.

Lees meer