Overbieden op een woning of niet: expert Marian vertelt hoe het zit!
12/10/2023

Overbieden op een woning of niet: expert Marian vertelt hoe het zit!

Een aankoopmakelaar helpt je om te bepalen of je wel of niet moet overbieden. Daardoor maak je meer kans én voorkom je dat je veel te veel betaalt.”

Of overbieden handig is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Wel is het duidelijk dat overbieden weer meer de norm is. “Toen de rente steeg, zagen we in het begin de vraag naar woningen terug lopen. Eind vorig jaar was het dieptepunt met een stevige prijscorrectie tot gevolg. De gemiddelde woningprijs is gezakt met tien procent. Vanaf het begin van dit jaar zagen we de markt alweer aantrekken en sindsdien zijn de huizenprijzen weer langzaam gestegen”, zegt Marian.

Meer overbiedingen

“Vorig jaar zagen we nog terughoudendheid in biedingen rondom de vraagprijs, maar de afgelopen anderhalve maand wordt er bij 58 procent van de verkochte huizen boven de vraagprijs geboden”, legt Marian uit. Bij woningen die verkocht worden binnen twee maanden na het te koop zetten, is dit percentage zelfs 80 procent.

Zo weet je of je moet overbieden

Het is belangrijk om bij het bieden op een huis niet uit te gaan van deze markttrends. Marian: “Als je lees dat er gemiddeld vijf procent wordt overboden, is het niet verstandig om zelf zonder meer ook vijf procent bij de vraagprijs op te tellen. Allereerst omdat het nieuws over de woningmarkt fors achterloopt op de realiteit. Ik merkte dat veer kopers lager dan de vraagprijs boden omdat ze in de krant lazen dat overbieden niet meer nodig was. En dat terwijl die woning uiteindelijk fors boven de vraagprijs werd verkocht.”

Marian vervolgt: “ Daarnaast is het belangrijk om te realiseren wel of niet overbieden sterk afhangt van de prijsstrategie van de verkoper. Vaak werkt het goed om een huis met een relatief lage vraagprijs aan te melden omdat er dan meer mensen op afkomen. In dat geval is overbieden vaak nodig. Maar een verkoper kan er ook voor kiezen om een hoge prijs te vragen. En dan is het onverstandig om te overbieden.”

Doe een strategisch bod

Om te bepalen of en hoeveel er overboden moet worden is het dus belangrijk om goed te begrijpen wat een huis echt waard is. Daarbij kan een aankoopmakelaar je helpen. Een goede aankoopmakelaar kan helpt je om inzicht te krijgen in de waarde van een woning. Ook neemt diegene zorgen weg, kijkt naar de kwaliteit van de woning, checkt recente vergelijkbare transacties en doorziet de vraagprijsstrategie van de verkopende makelaar. Zo kun je een strategisch bod doen.

De investering waard

Marian is naast NVM-makelaar ook taxateur. “Dankzij die achtergrond kan ik de taxatiewaarde van een woning goed inschatten en de laatste actuele opbrengsten bekijken. We begeleiden je gedurende het hele aankoopproces, van begin tot eind.”

“Een goede aankoopmakelaar verdient zich op meerdere manieren terug. Wij doen goede desk research, waarbij we de juridische stukken en de vragenlijst en lijst van zaken goed doornemen. Ook ziet een aankoopmakelaar potentiële ontwikkelingen in de buurt die de waarde van een woning kunnen beïnvloeden. Daarnaast helpen we je vast te stellen wat de mogelijkheden zijn voor verbouwen en verduurzamen.”

Als Marian vermoedt dat er gebreken zijn, zal ze een bouwkundige keuring aanbevelen. Neem je eigen geld mee, dan kan je misschien het financieringsvoorbehoud verkleinen. Ze kijken met een andere bril naar een woning en zien mogelijkheden bij een woning die er iets minder fancy uitziet. Een kans omdat niet iedereen goed door een woning heen kan kijken. “Daarnaast denken we mee over indelingsmogelijkheden en verbouwen van een woning en suggesties voor verduurzaming.”

Gewilde wijken en ondergewaardeerde pareltjes

Marian en haar collega’s bij Morgen Makelaardij kunnen je, op basis van jouw wensen, ook helpen bij het verbreden van je zoekmogelijkheden van de juiste buurt of wijk. “Op basis van jouw wensen raden we je dan aan om door een bepaalde buurt of wijk te fietsen op een doordeweekse dag en in het weekend. Zo krijg je een gevoel over de buurt.”

In Utrecht zijn wijken in Oost, zoals Wittevrouwen, Schildersbuurt, Wilhelminapark en Oudwijk, altijd erg populair. Maar er zijn ook ondergewaardeerde pareltjes in upcoming wijken zoals Hoograven, Lombok, de Rivieren- en Dichterswijk, de Bloemenbuurt, Zuilen, Geuzenwijk en Ondiep.

De afgelopen jaren hebben veel wijken heeft veel meer te bieden dan mensen denken, met opkomende horeca en winkels. “Net buiten de populaire wijken krijg je echt meer value for money. Ons advies kan hierbij een groot verschil maken.”

Dit biedt Morgen Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in Utrecht, overweeg dan zeker de voordelen van een aankoopmakelaar. Op Funda krijgt Morgen Makelaardij een 9,8 van klanten! Met hun expertise, inzicht in de markt en focus op jouw belangen kunnen ze het verschil maken in een competitieve markt. “Wij werken transparant en denken graag mee met onze klanten, want er zijn zoveel dingen waar mensen niet aan denken bij de aankoop van een woning.”

Het lijkt erop dat in deze huizenmarkt een aankoopmakelaar geen luxe is, maar eerder een noodzaak voor een stressvrije zoektocht naar een nieuwe woning. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en gebruik de expertise van de professionals van Morgen Makelaardij om jouw droomwoning te vinden én kopen.

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Het overbieden is weer helemaal terug!

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers..

Lees meer

Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen

Goed nieuws voor woningverkoper(s)! De huizenprijzen stijgen weer en er is meer vraag dan aanbod. Daarom is het volgens Marian Verhoef van Morgen Makelaardij hét moment om je huis te verkopen en ze legt precies uit waarom.

Lees meer