Het overbieden is weer helemaal terug!
15/2/2024

Het overbieden is weer helemaal terug!

 

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.

Het vierde kwartaal is er een duidelijk stijging te zien in de transactieprijzen en de prijs per vierkante meter. Marian: “Na de inval door Rusland in Oekraïne is de rente fors gestegen. Als gevolg daarvan is er een forse dip geweest in de woningmarkt in de tweede helft van 2022. Vooral in de stad Utrecht hebben we een forse prijsdaling gezien van ongeveer 12 procent. Vanaf begin 2023 zijn de prijzen weer gestabiliseerd en zelfs gestegen. In het afgelopen kwartaal zien we echter weer een stevige stijging van een paar procent. De prijzen in het vierde kwartaal waren ongeveer gelijk aan de prijzen voor de dip.” De vraag is: waarom zijn de prijzen gestegen terwijl de rente nog steeds relatief hoog is?

Marian: “Een rentestijging van 1,5 procent naar boven de 4 procent betekent een stijging van de netto maandlasten met ongeveer 30 procent. En daardoor werden de gevraagde prijzen voor veel mensen niet meer betaalbaar. Onderliggend is er echter nog steeds een fors woning tekort in Nederland. Er zijn meer mensen op zoek naar een woning dan dat er woningen beschikbaar komen. Inmiddels hebben veel potentiële kopers mede door de inflatie in twee jaar een aanzienlijke stijging in hun inkomen gehad. Dit betekent dat ze dus meer te besteden hebben en ik geloof dat dit de belangrijkste reden is dat de prijzen nu weer stijgen.”

Het overbieden is ook weer de norm en kruipt weer naar 80 procent van alle woningen. “Eigenlijk is overbieden nooit weg geweest, zelfs in de dip werd nog een significant deel van de woningen boven of op de vraagprijs verkocht” aldus Marian. “Maar wel veel minder vaak en minder hoog. Daarnaast werden er ook veel woningen niet verkocht. Ook wij hebben een aantal woningen nogmaals moeten aanmelden. Inmiddels is de markt weer behoorlijk aangetrokken. Maar het overbieden is nog niet zo gek als in 2021.”

Als er wordt overboden dan is dat in het vierde kwartaal gemiddeld rond de 10 procent. Marian: “Als je een woning wil kopen, is het goed om te weten dat de markt weer behoorlijk verhit is. Beslissingen over hoeveel je gaat overbieden, kan je echter beter niet baseren op dit soort gemiddelden. Wat je moet bieden, hangt af van de waarde van een woning. Indien de woning door de verkopend makelaar met een stevige vraagprijs is aangemeld dan is het niet verstandig om met 10 procent te overbieden. Uiteraard helpen wij je graag om een geschikt bod te bepalen.”

Wat verwacht je van het nieuwe kwartaal? Marian: “We draaien nu bijna 2 maanden in 2024 en de trend zet door. We hebben op dit moment veel klanten die een woning willen. En uiteraard lukt dat geregeld maar de concurrentie is duidelijk verder toegenomen.”

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen

Goed nieuws voor woningverkoper(s)! De huizenprijzen stijgen weer en er is meer vraag dan aanbod. Daarom is het volgens Marian Verhoef van Morgen Makelaardij hét moment om je huis te verkopen en ze legt precies uit waarom.

Lees meer

Wat zijn de belangrijkste veranderingen op de huizenmarkt in 2024?

Met het nieuwe jaar in volle gang, werpen we een blik op wat de woningmarkt voor ons in petto heeft in 2024. Zullen de huizenprijzen stijgen of dalen? Hoe zit het met de hypotheekrente en welke regels ondergaan veranderingen? Hier bieden wij een overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen op de woningmarkt dit jaar.

Lees meer