Overbieden in de stad Utrecht
14/9/2021

Overbieden in de stad Utrecht

De meeste woningen in Utrecht worden verkocht boven de vraagprijs. Maar hoeveel? En is er verschil in segmenten en wijken? Neemt het overbieden toe of af? Wij zochten het voor je uit.

Om met het algehele beeld te beginnen. In kwartaal 4 van 2021 werd 85 procent van de woningen verkocht boven de vraagprijs en 7 procent onder de vraagprijs. Gemiddeld werd over 35000 euro meer betaald dan de vraagprijs, dat is 6,8 procent boven de vraagprijs.

Overbieden is verder toegenomen

Vergeleken met de eerste kwartalen van 2021 is het overbieden verder toegenomen: van 78 procent in de eerste drie kwartalen naar 85 procent in het laatste kwartaal. Het gemiddelde percentage was in de eerste driekwartalen met 6,4 procent ook iets lager.

 

Verschillen in woningsegmenten

Op woningen met een vraagprijs tot 600.000 euro ligt het percentage woningen wat gekocht wordt met eenn overbieding nog aanzienlijk hoger dan gemiddeld – op bijna 90%. Boven de miljoen euro wordt nog steeds in ruim de helft van de gevallen overboden.

Dat op duurdere woningen overbieden wel gebruikelijk is maar minder vaak voorkomt is ook te zien in de verschillen per wijk. De binnenstad en Utrecht Oost wordt rond de 70 procent overboden terwijl dit opvallend genoeg in de nieuwere wijken Leidsche Rijn zelfs op 96 procent lag.

Bovenstaande kan waardevolle inzichten bij de aankoop van een woning maar het is onverstandig om deze gemiddelden zomaar te gebruiken bij de aankoop van een woning. Een vraagprijs kan ten opzichte van de waarde hoger of lager zijn. Een makelaar kan helpen om te bepalen wat een succesvol maar ook realistisch bod is. Wil jij je kans vergroten op de Utrechtse woningmarkt? Neem vrijblijvend contact op met Morgen Makelaardij voor onze aankoopdienstverlening.

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Het overbieden is weer helemaal terug!

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers..

Lees meer

Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen

Goed nieuws voor woningverkoper(s)! De huizenprijzen stijgen weer en er is meer vraag dan aanbod. Daarom is het volgens Marian Verhoef van Morgen Makelaardij hét moment om je huis te verkopen en ze legt precies uit waarom.

Lees meer