Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update
26/6/2024

Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update

Opmerkelijke ontwikkelingen in Utrecht

Landelijk is het aanbod van woningen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Maar niet in Utrecht. Marian: “Elk kwartaal worden er in de stad Utrecht circa 1000 woningen verkocht. Het eerste kwartaal is het aanbod altijd wat lager. Het aantal transacties in Utrecht is dit jaar iets gedaald ten opzichte van vorig jaar, over de eerste vijf maanden. Wel zien we het de laatste tijd weer meer aantrekken.” Het aantal transacties in mei was dit jaar 8 procent hoger dan in mei vorig jaar. 

Nieuwe prijsrecords


De krapte in het aanbod leidt ook tot een stijgend gemiddelde in verkoopprijzen. Inmiddels zijn we het hoogtepunt van begin 2022 al weer voorbij. Marian: “Afgelopen 12 maanden is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 19,6 procent naar €553.000. Samen met Amsterdam heeft Utrecht daarmee landelijk gezien de sterkste stijging."

Overbieden is nodig bij 88 procent van de verkochte woningen

Qua overbieden zitten we alweer bijna op het niveau van twee jaar geleden. Marian: ”Begin 2023 werd 40 procent van de woningen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs en was de gemiddelde verkoopprijs gelijk aan de gemiddelde vraagprijs.” Inmiddels worden veruit de meeste woningen weer verkocht boven de vraagprijs. En als er wordt overboden dan is dat gemiddeld met 15 procent. 


“Best extreem, maar belangrijk is om je te realiseren dat dit ook te maken heeft met de vraagprijsstrategie van de verkopende partij. De vraagprijs wordt vaak bewust heel scherp neergezet om zoveel mogelijk geïnteresseerde kopers aan te trekken. Het is wel belangrijk om voorzichtig om te gaan met dit soort gemiddelden. Er zijn namelijk ook woningen die met een hoge vraagprijs aan worden geboden. Het is dan zeer onverstandig om 15 procent te overbieden. Laat je daarom altijd begeleiden door iemand die kennis heeft van de daadwerkelijke waarde.” 

Overbieden is ook niet in elk marktsegment de standaard. “Bij woningen met een vraagprijs boven 1 miljoen euro is dit jaar minder dan de helft van de woningen verkocht voor meer dan de vraagprijs, en wordt er veel minder overboden.”

Vooruitzichten voor komend kwartaal

Marian: “De trend van stijgende prijzen zet door, maar lijkt wat af te zwakken door het verhoogde aanbod in mei. We zien dat de concurrentie om woningen hoog blijft en dit is vooral omdat het aanbod in sommige segmenten zoals tussenwoningen opdroogt. We verwachten voor de komende maanden iets rustigere maanden voor zowel aan- als verkoop wegens de vakantieperiode. De verwachting is dat de huizenmarkt in september weer meer zal aantrekken."

Voor meer informatie en advies staan wij altijd klaar om je te helpen bij het vinden van je droomwoning of verkoop van je woning in deze dynamische markt.

 

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.

Lees meer

Goed begin, is het halve werk. Eerste stap bij een woning kopen: financieel voorbereiden!

Het kopen van een woning gaat eenvoudiger lukken na een goede voorbereiding. Dan hebben we het niet over het uitpluizen van Funda, maar we doelen op het financieel voorbereiden van de aankoop van een woning. Op meerdere manieren kun je jaren vóór de aankoop namelijk al de nodige voorbereidingen treffen.

Lees meer