Eerst kopen of eerst verkopen?
15/11/2023

Eerst kopen of eerst verkopen?

“Vorig jaar zijn de huizenprijzen nog fors gezakt: in Utrecht met ongeveer tien procent”, vertelt Marian. “Maar sinds begin 2023 krabbelt de markt weer met een paar procent omhoog. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor de weer stijgende huizenprijzen de stijgende lonen. Dat wordt eigenlijk bijna nooit genoemd. Maar veel mensen zien hun loon stijgen als compensatie voor de inflatie. Meer loon betekent ook meer en gemakkelijker lenen. En dat leidt weer tot meer vraag en hogere prijzen”, legt ze uit.

Verduurzaming steeds belangrijker

Verduurzaming is wel een belangrijk thema op de woningsmarkt. “Er is duidelijk een trend zichtbaar: een duurzame woning doet het beter in de markt. Ook krijgen kopers duurzaamheidskorting op hun hypotheekrente voor woningen met een hoger energielabel. Daarom kan het zeker lonen om te investeren in verduurzaming, ook als je weet dat je over twee jaar je woning waarschijnlijk gaat verkopen.” 

Startersvrijstelling gaat omhoog

Er zijn volgens Marian nog meer ontwikkelingen die wel eens positief zouden kunnen zijn voor verkopers van een woning tot 500.000 euro. De startersvrijstelling gaat bijvoorbeeld per 1 januari 2024 van 440.000 euro naar 510.000 euro. Kopers tot 35 jaar hoeven bij de aankoop van hun eerste woning onder dit bedrag geen overdrachtsbelasting te betalen. “Alle woningen die na 1 januari worden overgedragen vallen daaronder, dus ook een groot deel van de woningen die op dit moment worden verkocht”, vertelt Marian.

NHG verandert

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat daarnaast naar 435.000 euro. Dat is een stijging van 30.000 euro ten opzichte van de huidige grens. En zelfs nog meer wanneer je duurzaamheidsmaatregelen neemt tot 465.000 euro.

Wat is de NHG eigenlijk?

Wat die NHG nou precies is en wat je eraan hebt? Dat legt Marian graag uit: “De NHG is een regeling die huiseigenaren beschermt bij financiële problemen die ontstaan door het afbetalen van de hypotheek. Ook staat de NHG garant voor verliezen van verstrekker van de hypotheek. Daarom krijg je met NHG een flinke rentekorting van deze geldverstrekkers.

“Om er aanspraak op te maken, betaal je NHG eenmalig een provisie van 0,6 procent over de totale hypotheek. Deze zogenoemde borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting. Dit bedrag kan je vaak meefinancieren en met de lagere rente verdien je dit snel terug. Daarnaast maakt een lagere rente dat je meer kunt lenen. Daarom is het aantrekkelijk om een woning te kopen onder de NHG grens. En deze grens gaat dus omhoog.”

Eerst kopen of eerst verkopen?

Is het nou slimmer om eerst je huis te verkopen, of eerst te zorgen dat je een nieuwe woning hebt? “Eerst verkopen geeft meer zekerheid over de daadwerkelijke overwaarde en voorkomt dubbele woonlasten”, legt Marian uit.

“Toch zou ik dat niet adviseren in Utrecht door hoe de markt nu is. De meeste woningen worden snel verkocht en het kan best lastig zijn om een nieuw huis te kopen. Het vooruitzicht dat je straks je huis uit moet terwijl je nog geen nieuwe woning hebt gevonden kan stress geven en je aankoopbeslissing beïnvloeden. Dat is niet fijn. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt en wat past bij jouw financiële situatie!”

Bekijk de hele situatie

Marian van Morgen Makelaardij geeft dus aan dat het voor de meeste mensen een gunstig moment is om hun woning te verkopen en dat het raadzaam is om eerst een nieuwe woning te kopen voor het verkopen. Maar elke situatie is anders.

“Om echt goed te kunnen adviseren over het kopen en verkopen van het huis is het belangrijk om naar de hele situatie te kijken”, zegt Marian. “Daarom is het goed om daarover in gesprek te gaan met een makelaar. Bij Morgen Makelaardij maken we graag tijd voor je in een vrijblijvend gesprek!”

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Het overbieden is weer helemaal terug!

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers..

Lees meer

Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen

Goed nieuws voor woningverkoper(s)! De huizenprijzen stijgen weer en er is meer vraag dan aanbod. Daarom is het volgens Marian Verhoef van Morgen Makelaardij hét moment om je huis te verkopen en ze legt precies uit waarom.

Lees meer