Goed begin, is het halve werk. Eerste stap bij een woning kopen: financieel voorbereiden!
26/6/2024

Goed begin, is het halve werk. Eerste stap bij een woning kopen: financieel voorbereiden!

Bij het afsluiten van een hypotheek gaat de geldverstrekker toetsen of je voldoende kredietwaardig bent. Vooral de hoogte en de stabiliteit van je inkomen zorgen voor kredietwaardigheid. Bepaalde omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het toch niet lukt om een hypotheek af te sluiten voor het aankopen van een woning. Met een goede voorbereiding kun je de kans op zo’n teleurstelling verkleinen.

Geen nieuwe schulden maken en oude schulden aflossen

Alle kredietverstrekkers gaan jouw gegevens opvragen bij het BKR voordat ze een hypotheek verstrekken. Hier staat geregistreerd welke schulden je op je naam hebt. Eventuele betalingsachterstanden kunnen hier ook geregistreerd staan. Te veel schulden of een achterstandsregistratie kunnen ervoor zorgen dat je de gewenste hypotheeklening niet krijgt. Voorkom het maken van schulden als je plannen hebt om te kopen. Leg juist de focus op het afbetalen van je schulden. Met schulden op je naam kun je namelijk minder aan hypotheek krijgen.

Wees voorzichtig met creditcards en uitgestelde betalingen

Kopen op afbetaling kan ook als schuld geregistreerd staan en hetzelfde geldt voor een creditcard. Bezit je een creditcard met een maximaal krediet van €2.000? In je registratie bij het BKR staat de kaart geregistreerd met een schuld van €2.000. Zelfs als je de creditcard nooit gebruikt en er geen schulden op hebt staan. Neem daarom niet meer dan één creditcard op je naam. Pas ook op met uitgestelde betalingen. Een bij je telefoonabonnement ‘gekregen’ telefoon kan ook voor de waarde van de telefoon geregistreerd staan bij het BKR.

Kies niet voor private lease

In een nieuwe auto rijden met private lease lijkt misschien aantrekkelijk, maar ook dit staat geregistreerd bij het BKR. De registratie verdwijnt pas weer zodra het contract met de leasemaatschappij afgelopen is. Koop dus liever een goedkope auto als je plannen hebt om een woning te kopen.

Verhoog je inkomen

Extra inkomsten hebben een groot effect op wat je maximaal kunt lenen. Een loonsverhoging van 50 cent per uur kan zorgen voor een paar duizend euro extra aan hypotheek. Je contract uitbreiden met een paar uur per week extra, kan ervoor zorgen dat je een woning wel kunt kopen die financieel eerst onhaalbaar was.

Zorg voor voldoende spaarkapitaal

Met een hypotheek kun je de aankoopsom van een woning betalen. De bijkomende kosten kun je niet in een hypotheek meefinancieren. Je hebt dus veel spaargeld nodig om überhaupt te kunnen kopen. Om je een indruk te geven tref je hieronder een aantal van deze kosten aan:

  • Advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur (€2.250 tot €3.500)
  • Notariskosten (€800 tot €1200)
  • Taxatiekosten (€300 tot €500)
  • Bouwkundige keuring (€360 tot €550)
  • Overdrachtsbelasting 2% van de koopsom - Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 510.000 (2024).

Houd deze aandachtspunten in je achterhoofd om de koopkansen zo groot mogelijk te maken. 

Morgen Makelaardij actueel

Nieuws

Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.

Lees meer

Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.

Lees meer