Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen
2/2/2024

Dit is waarom het juist nú een goed moment is om je huis te verkopen

 

Stijging huizenprijzen

De huizenprijzen waren in de maand december voor het eerst in bijna een jaar tijd weer gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in december 2023 1,6 procent hoger in vergelijking met de huizenprijzen van december 2022. Met deze stijging steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in afgelopen december naar 422.000 euro.

Schaarste

Deze stijging komt mede door de schaarste van woningen op de woningmarkt. Er is meer vraag dan aanbod en dat drijft de verkoopprijs weer op. Daarnaast hebben kopers meer te besteden door het stijgen van de lonen. Ze kunnen meer hypotheek krijgen en dus meer bieden voor de woning van hun dromen. 

Minder woningtransacties

De schaarste van woningen was volgens het Kadaster overigens ook terug te zien in het aantal woningen dat van eigenaar wisselde. In december waren er iets minder dan 200.000 transacties. Dat is 8 procent minder dan een jaar gelden. Mensen kozen er vaker voor te blijven zitten waar ze zitten. 

Verwachting hypotheekrente

Sta je op het punt een woning te kopen of loopt de rentevaste periode van jouw huidige hypotheek bijna af, dan is het handig om te weten wat de verwachting is qua hypotheekrentes in 2024. Het voorspellen van de hypotheekrente-ontwikkeling is niet eenvoudig. Niemand beschikt immers over een glazen bol. Toch kunnen economen van grote banken en financiële instellingen wel een voorzichtige voorspelling doen. Er is een direct verband tussen de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en de hoogte van de korte- en langlopende hypotheekrentes. In 2023 werd de rente van de ECB fors verhoogd wat resulteerde in een stijging van de hypotheekrentes. Sinds september 2023 is de rente van de ECB stabiel. ABN ABRO verwacht geen verdere verhoging van deze rente, mogelijk wordt er zelfs een daling doorgevoerd aan het einde van het tweede kwartaal 2024. De kans dat de hypotheekrentes in de loop van dit jaar wat zullen zakken is hierdoor aannemelijk. De verwachting is echter dat deze daling wel beperkt zal zijn. Economen zijn positief gestemd voor 2024, het jaar is echter nog lang dus er kan nog van alles gebeuren. Wil jij een hypotheek af- of oversluiten in 2024? Laat je dan altijd goed adviseren door een financieel expert. 

Bekijk de hele situatie

Marian van Morgen Makelaardij geeft dus aan dat het voor de meeste mensen een gunstig moment is om hun woning te verkopen en dat het raadzaam is om eerst een nieuwe woning te kopen voor het verkopen. Maar elke situatie is anders.

“Om echt goed te kunnen adviseren over het kopen en verkopen van het huis is het belangrijk om naar de hele situatie te kijken”, zegt Marian. “Daarom is het goed om daarover in gesprek te gaan met een makelaar. Bij Morgen Makelaardij maken we graag tijd voor je in een vrijblijvend gesprek!”

Morgen Makelaardij up-to-date

News

Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.

Read more

Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.

Read more